Dochtergroepen+op+Bossche+CRV+Koe%2DExpo
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Dochtergroepen op Bossche CRV Koe-Expo

CRV brengt morgen, zaterdag 20 juni, acht dochtergroepen en een demonstratiegroep in de ring in de Brabanthallen in Den Bosch. Dit gebeurt onder het thema 'Meer dan je ziet' en daarom laten de koeien niet alleen zichzelf, maar ook hun cijfers zien.

Volgens CRV blijken de genomics-fokwaarden prestaties van de Holstein-koeien goed te voorspellen. De catalogus van de CRV Koe-Expo vermeldt ruim tachtig zwartbonte en roodbonte vaarzen die potentieel in de dochtergroepen te zien zullen zijn.

CRV bekeek de productieprestaties van deze koeien en legde die naast hun genomics-fokwaarden. Tussen de hoogste 20 procent en de laagste 20 procent zwartbonte vaarzen zit maar liefst 1.788 kilo melk productieverschil, zo blijkt uit bijgevoegde tabel.

De laagste 20 procent in genomics-fokwaarden produceert namelijk 8.281 kilo melk en de hoogste 20 procent 10.069 kilo.

Roodbont

Bij de roodbonten is het verschil tussen de hoogste en laagste groep met 2.671 kilo melk nog groter. Hoe hoger de fokwaarde, hoe hoger de productie. Een duidelijk bewijs dat fokkerij loont.

Net als bij de melkproductie is ook bij het vetpercentage een duidelijk effect van de erfelijke aanleg te zien. Tussen de hoogste en de laagste groep zit ruim een procent (1,06 procent) verschil. Bij de roodbonten is het beeld vergelijkbaar met een verschil van 0,71 procent tussen de hoogste en laagste groep.

Percentage eiwit

Eiwit is traditioneel het meest waardevolle deel van de melk en ook hier blijkt het effect van erfelijke aanleg groot te zijn. Hoe hoger de fokwaarde, hoe hoger de werkelijke prestatie.

Bij de zwartbonte vaarzen zit 0,25 procent verschil tussen de 20 procent hoogste en de 20 procent laagste dieren qua genomics-fokwaarden. De roodbonte vaarzen laten met 0,57 procent zelfs een nog beduidend groter verschil zien.

• Lees meer over deze getallen in bijgevoegde tabellen.

Weer

 • Zondag
  22° / 11°
  10 %
 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 12°
  10 %
Meer weer