Erfelijk+gebrek+vooral+bij+roodbont+probleem
Nieuws
© jos thelosen

Erfelijk gebrek vooral bij roodbont probleem

In de Nederlandse en Vlaanderen is de erfelijke afwijking CDH vooral bij roodbont een probleem. In de roodbontpopulatie blijkt 8 procent van de dieren drager te zijn van deze afwijking. Bij zwartbont is dit 3 procent.

Wanneer een stier die drager is, gepaard wordt met een willekeurige zwartbonte koe, is de kans 0,75 procentt op een kalf dat sterft als gevolg van CDH. Bij roodbont is die kans 2 procent.

Test

Er is een test ontwikkeld, waarop met 80 procent zekerheid is te stellen of een stier drager is van die afwijking, waarbij een dubbele drager van dit gen, zowel via de moeder als de vader, diarree krijgt en overlijdt. Het gen is terug te voeren op de stier Mauglin Storm.

Stieren die volgens de test verdacht drager zijn van dit gen, zijn onder meer Talent en Goldwyn en Aalshorst Pleasure.

Ook een aantal Nederlandse stieren die nu op de kaart zijn, zijn mogelijk drager. Dat zijn onder meer Camion van de Peul, Snowfever en Gofast.

Maatregelen

CRV heeft laten weten maatregelen te nemen vanwege deze afwijking. Zo komen er geen dragers meer op de kaart bij. De dragers die nu wel op de kaart staan, krijgen een aantekening.

Duitse onderzoekers hebben een erfelijke afwijking ontdekt die zorgt voor fatale kalverdiarree. De afwijking, aangeduid als 'CDH' is terug te voeren op de Canadese stier Maughlin Storm. CRV neemt maatregelen om kalversterfte als gevolg van deze afwijking te voorkomen.

Daarnaast worden direct de stieradviesprogramma's aangepast. Die zullen geen risicovolle paringen meer adviseren.

Verdachte dieren

Verder heeft CRV een lijst met verdachte dieren gepubliceerd. Die staat hieronder in pdf-formaat.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 8°
  20 %
 • Zondag
  20° / 10°
  40 %
 • Maandag
  17° / 12°
  70 %
Meer weer