'Gentech is nuttig voor biogewas'

De biologische land- en tuinbouw kan duurzamer en productiever worden door in cultuurgewassen genen uit wilde gewassen in te bouwen. Tot die conclusie komen Deense onderzoekers.

%27Gentech+is+nuttig+voor+biogewas%27
© wur

De biologische landbouw kiest bij het inkruisen van goede eigenschappen bewust voor klassieke veredeling. Bij die werkwijze is de kans groot dat er ook ongewenste genen in het kruisingsproduct komen.

De Deense onderzoekers vinden het duurzamer en effectiever om specifieke genen uit oergewassen met moderne technieken los in land- en tuinbouwgewassen in te brengen.

Bij een meer liberale kijk, zoals buiten Europa, zouden deze gewassen niet een ggo-label hoeven te krijgen.

Discussie

'De Deense onderzoekers gooien een steen in de vijver. Binnen de biologische sector zal hier zeker over worden gediscussieerd', denkt Jasper Vink van Bionex, een organisatie die zich sterk maakt voor méér duurzame biologische voeding en landbouw.

De biologische sector werkt met de natuur en wijst genetische modificatie af. Bij gebruik van de nieuwste technieken en van soorteigen genen zou een heroverweging op zijn plaats zijn, denken de onderzoekers.

Klassieke veredeling

'De biologische sector vindt gentech-gewassen niet nodig, zo is het standpunt. De natuur en de klassieke verdeling zijn goed genoeg. Wel is het zo dat je bij klassieke veredeling lange adem nodig hebt op tot nieuwe rassen te komen', zegt Vink.

De Deense onderzoekers wijzer er op dat er met nieuwe technieken een grijs gebied zit tussen gentech en klassieke veredeling.

Dat kan aanleiding zijn tot discussie binnen de biologische sector, denkt Vink. 'Moderne technieken beloven een twintig keer zo snel resultaat als klassieke veredeling.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer