Soepeler+vergroening+via+Veldleeuwerik
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Soepeler vergroening via Veldleeuwerik

Veldleeuweriktelers kunnen hun vergroening praktischer invullen. Dat is het resultaat van een jaar onderhandelen tussen de stichting, de overheid en de Europese Commissie.

Specifieke voordelen voor telers, die duurzaam landbouw bedrijven volgens de principes van Veldleeuwerik, zijn onder meer dat vanggewassen ten minste acht weken op het land moeten staan in plaats van tien weken.

Afmetingen akkerrand

Verder geldt voor de Veldleeuweriktelers een minimale breedte voor een akkerrand van 1 meter en maximaal 20 meter. In het standaardpakket is hiervoor minimaal 3 meter en maximaal 6 meter opgenomen.

Het is bovendien voor deze telers niet nodig om minstens de helft van het areaal aan akkerranden de winter over te laten blijven. Verder telt een sloot tot 6 meter breed en grenzend aan een akkerrand met als vergroeningsareaal met een wegingsfactor 2.

Erkenning systematiek

In een reactie zegt directeur Henk Heinhuis van Stichting Veldleeuwerik dat hij ontzettend blij is met het bereikte resultaat. Hij ziet het als erkenning van de systematiek voor duurzaam ondernemen in de akkerbouw.

Weer

 • Maandag
  4° / -1°
  20 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  20 %
Meer weer