LTO+niet+ontevreden+met+akkoord+ZH
Nieuws
© Wim van Vossen

LTO niet ontevreden met akkoord ZH

LTO Noord Zuid-Holland is niet ontevreden met het akkoord van VVD, D66, CDA en SP in Zuid-Holland. 'Onze belangrijkste speerpunten zijn erin meegenomen', reageert provinciaal LTO-voorzitter Arie Verhorst.


Vooral de uitspraak van de provincie dat ze 'blij zijn met de prominente positie van land- en tuinbouw als internationale speler van betekenis' valt bij LTO Noord in goede aarde. Verder is LTO Noord blij dat er aandacht is voor voldoende zoetwater.

'En we vinden het positief dat de provincie vasthoudt aan het uitgangspunt om geen nieuwe natuur te creëren, bovenop wat er nog ligt uit het verleden. Dit voorkomt extra ruimtebeslag op kostbare landbouwgrond binnen de provincie', vindt Verhorst.

'Ook is het goed te zien dat de provincie ons vertrouwen in het Veenweideninnovatiecentrum en het Deltaplan Agrarisch Water deelt. Dergelijke initiatieven vanuit de sector zelf zijn het waard omarmd te worden.'

Verbeterpunten

Volgens LTO Noord zijn er ook verbeterpunten. Verhorst: 'Wat volgens ons beter had gekund is de aandacht voor kavelruil, schaalvergroting in de melkveehouderij en het zuinig zijn op het areaal voor primaire productie. Het mengen van functies klinkt op de korte termijn mooi, maar kan op de lange termijn ontwikkelingen frustreren.'

Over het terugbrengen van het aantal geborgde zetels heeft hij zijn twijfels. 'Zeer onverstandig om de oudste democratie van de wereld af te breken'.

Glas

Ook over het beëindigen van ondersteuning voor sanering van verspreid liggend glas heeft Verhorst zorgen. 'Er is een gedeeld belang en verantwoordelijkheid bij het afmaken van de sanerings- en herstructureringsopgave. Daar moet de provincie zich niet te gemakkelijk van af maken.'

Al met al kan LTO Noord uit de voeten met het coalitieakkoord. 'Het is een goede basis om de komende jaren samen aan de slag te gaan. De agrarische sector draagt er graag aan bij om de provincie Zuid-Holland slimmer, schoner en sterker te maken', aldus Verhorst.

Weer

 • Vrijdag
  6° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  5° / -1°
  10 %
Meer weer