%27Coalitieakkoord+kan+ambitieuzer%27
Nieuws
© Ruud Ploeg

'Coalitieakkoord kan ambitieuzer'

Voorzitter Erik Back van LTO Noord Overijssel is blij dat er in het nieuwe coalitieakkoord van provincie Overijssel veel aandacht is voor de landbouw. 'Maar het had op sommige punten wat ambitieuzer gemogen.'

'Een goede balans tussen ecologie en economie. En duurzaamheid en innovatie.' Dat zijn volgens het nieuwe coalitieakkoord 'Overijssel werkt' de belangrijkste speerpunten als het gaat om ondernemerschap in natuur en landbouw.

Overijssel wil de komende jaren verder met de afspraken rond 'Samen werkt beter' om de EHS en Natura 2000 te realiseren, maar is ook van plan ontwikkelruimte aan agrarische ondernemers te bieden.

Daarnaast komt er 8 miljoen euro extra om de ruimtelijke kwaliteit rond landbouwbedrijven te verbeteren en trekt de provincie 7 miljoen euro extra uit voor innovaties die vergunningverlening vlot kunnen trekken.

Innovaties

De nieuwe coalitie van CDA, VVD, CU en D66 wil ook graag dat de agri- en foodsector op zoek gaat naar innovaties en wil de voorlopers daarin ruimte geven door middel van proeftuinen.

'Vergelijk het met het project 'Proeftuin Natura 2000 Overijssel', dat nu al enkele jaren loopt', zegt Back. 'De zoektocht naar het innoverend vermogen van de agrarische sector is mooi, maar ik mis in het akkoord het budget om nieuwe projecten diepgang te kunnen geven.'

Kringloopdenken

De provinciaal voorzitter had ook graag gezien dat provincie Overijssel zich wat ambitieuzer had getoond ten aanzien van asbestsanering en hij mist aandacht voor kringloopdenken en mestverwerking.

Hester Maij

Overijssel krijgt vijf gedeputeerden. Hester Maij (CDA) keert terug op landbouw en krijgt nu ook het dossier Natuurbeschermingsvergunningen onder haar hoede.

Back: 'We gaan een lastige periode tegemoet nu de natuurgebieden ingericht moeten worden. Dan is het goed dat er een gedeputeerde zit die de voorgeschiedenis kent, verstand van zaken heeft en de gevoeligheden kent.'

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie midden

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 4°
  10 %
 • Donderdag
  6° / 4°
  60 %
 • Vrijdag
  6° / 3°
  70 %
Meer weer