Octrooi+op+paarse+radijskiem+afgewezen
Nieuws
© Koppert Cress

Octrooi op paarse radijskiem afgewezen

De rechtbank in Den Haag oordeelde gisteren dat het octrooi op paarse radijskiemen niet kan worden geclaimd.

Volgens de rechtbank zijn paarse radijskiemen al voor het indienen van de octrooiaanvraag tentoongesteld op een publieke bijeenkomst.

Het betekent dat de paarse radijskiemen niet nieuw meer waren en niet als 'uitvinding' kunnen worden geclaimd.

Voordeel Cresco

De Haagse rechtbank deed uitspraak in de zaak van Cresco tegen Taste of Nature. Beide bedrijven zijn actief in de markt van spruit- en kiemgroenten. De uitspraak is in het voordeel van Cresco.

Het octrooi is daarmee ongeldig geworden en Taste of Nature, dat onderdeel is van Koppert Cress, moet de proceskosten betalen. Voor Cresco betekent dit dat ze de paarse radijskiemen weer zonder licentie kunnen verkopen.

Principiële vraag

De uitspraak betreft niet de principiële vraag of plantoctrooien zijn toegestaan. Daarvoor is het wachten op de uitspraak in de broccoli- en tomatenzaak die loopt bij het Europees Octrooi Bureau. De uitspraak in deze zaak wordt binnenkort verwacht.

In een reactie zegt Bionext blij te zijn met de uitspraak. 'Voor ons is dit een bewijs dat octrooien te gemakkelijk verleend worden. We hopen dat hieraan op Europees niveau snel een einde wordt gemaakt', stelt Maaike Raaijmakers.

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer