13.000 handtekeningen octrooipetitie Bionext

Ruim dertienduizend burgers hebben inmiddels de petitie ondertekend waarin Bionext het Europees Parlement oproept de octrooiwetgeving aan te passen.

13%2E000+handtekeningen+octrooipetitie+Bionext
© Plantum

De aanpassing is volgens Bionext nodig om veredelaars en boeren vrij te kunnen laten beschikken over plantaardig materiaal voor de ontwikkeling van nieuwe rassen.

Officiële bezwaarprocedure

De belangenorganisatie voor de biologische landbouw startte een jaar geleden een officiële bezwaarprocedure tegen het octrooi van Syngenta op de rode paprika. Dat octrooi betreft de natuurlijke resistentie tegen witte vlieg.

Het bezwaar is samen met LTO en 32 andere organisaties uit 27 Europese landen ingediend bij het Europees Octrooi Bureau (EOB).

Doodlopende weg

Volgens Jasper Vink van Bionext blijkt uit het aantal handtekeningen onder de petitie dat veel mensen bezorgd zijn en vinden dat er iets moet veranderen. 'Ze beschouwen octrooi op voedsel als een doodlopende weg.'

Met octrooien kunnen bedrijven zich eigenschappen van planten en zaden toe-eigenen, meldt Bionext in een persbericht. Bionext noemt octrooi op leven onethisch en een belemmering voor de innovatie.

Uitzending Zembla

Televisieprogramma Zembla van de Vara besteedt vanavond aandacht aan de patenten op groenten door multinationals als Monsanto en Syngenta. De uitzending op NPO 2 begint om 20.25 uur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer