'Tevreden over deelname aan Zembla'

Bart Vosselman van biologische veredelingsbedrijf De Bolster in Epe vertelt deze week in Nieuwe Oogst dat hij tevreden is over zijn deelname deze week aan de uitzending van Zembla over de plantoctrooien.

%27Tevreden+over+deelname+aan+Zembla%27
© De Bolster

'De uitzending voldeed wat mij betreft aan de verwachtingen. Elke partij heeft zijn zegje kunnen doen en ik hoop dat de problematiek goed is overgekomen bij de gemiddelde kijker', zegt Vosselman.

Faliekant tegen

De veredelaar vertelt dat hij faliekant tegen de plantoctrooien is omdat de kans bestaat dat kwekers elkaar vooral gaan bevechten in de rechtszaal. 'Het recht van de rijkste gaat dan gelden in plaats van het recht van de beste of meest creatieve.'

De rechtszaak tussen Koppert Cress en Cresco over het patent van de paarse radijs als kiemgroente noemt hij een triest voorbeeld van het nutteloos vastleggen van planteigenschappen in octrooien.

Steun Dijksma

Blij verrast was Vosselman over de uitspraken van Sharon Dijksma in Zembla. De bewindsvrouw zegt dat ze verontrust is over de patenten.

Zij noemt het zorgelijk dat de wereldvoedselvoorziening zich dreigt te concentreren bij een paar multinationals. 'Dit gaat ten koste van de keuzevrijheid van kwekers, telers en consumenten en kan negatieve gevolgen hebben voor de voedselzekerheid', aldus Dijksma.

Beslissing octrooibureau

Volgens Vosselman is deze politieke steun welkom in de aanloop op de beslissing binnen kort van het Europees Octrooibureau of de plantoctrooien wel of niet rechtmatig zijn. 'Hopelijk vindt Dijksma meer steun voor haar standpunt in Europa', zegt Vosselman.

· Lees deze week het volledige interview in Nieuwe Oogst

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  18° / 12°
  80 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  21° / 11°
  70 %
Meer weer