Plantum noemt octrooiplatform goede stap

Plantum vindt het positief dat groentezaadbedrijven het International Licensing Platform (ILP) hebben opgericht om het uitwisselen octrooien op planteigenschappen te faciliteren.

Plantum+noemt+octrooiplatform+goede+stap
© Jan van Loon

De branchevereniging voor veredelings- en vermeerderingsbedrijven gaat ervan uit dat het via het octrooiplatform gemakkelijker is voor deelnemende bedrijven om licenties uit te wisselen.

Tussenstap

Plantum ziet ILP als een tussenstap. De organisatie pleit ervoor om naast de groenteteelt ook voor andere sectoren een vergelijkbaar systeem op te zetten voor geoctrooieerde planteigenschappen.

Volgens Plantum is het uitgangspunt van ILP dat deelnemers eerst onderling overleggen over het uitwisselen van licenties voor gebruik in de veredeling. Als terugvaloptie beschikt het platform altijd nog over een arbitragesysteem.

Wetgever

Plantum wijst erop dat de oprichting van het platform de wetgever niet ontslaat van zijn verantwoordelijkheid om ook wettelijke oplossingen te zoeken voor het in balans brengen van het kwekersrecht en het octrooirecht.

Ook waarschuwt Plantum voor de kosten die het arbitragesysteem met zich mee kunnen brengen. Dit kan een drempel vormen voor kleine bedrijven of kleine gewassen om aan ILP deel te nemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer