Strijd+tegen+octrooi+Monsanto+wilde+soja
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Strijd tegen octrooi Monsanto wilde soja

Een internationale groep van maatschappelijke organisaties is een bezwaarprocedure gestart tegen octrooiaanvragen op eigenschappen van wilde sojarassen door veredelingsmultinational Monsanto.

In februari 2014 verleende het Europees Octrooibureau in München een octrooi aan Monsanto op het screenen en selecteren van sojaplanten die zijn aangepast aan bepaalde klimaatzones.

Het gaat om circa 250 wilde en gekweekte soorten uit Azië en Australië. Monsanto heeft daardoor een monopolie gekregen op het toekomstig gebruik van honderden natuurlijke DNA-variaties in klassiek veredelde sojabonen.

Verboden

Volgens de Europese octrooiwetgeving is het verboden om klassieke veredelingsmethoden en plantenrassen te octrooieren.
Natuurlijke eigenschappen van planten worden steeds vaker als ‘uitvinding’ vastgelegd in een octrooi, stelt de Nederlandse biologische organisatie Bionext dat deel uitmaakt van de coalitie die de bezwaarprocedure is gestart.

Uit de markt gedrukt

De organisaties wijzen deze ontwikkeling af omdat het de innovatie in de verdeling belemmert en kleine zaadbedrijven uit de markt gedrukt worden. Zij willen een de Europese octrooiwetgeving wordt aangescherpt zodat deze praktijken in de toekomst onmogelijk worden gemaakt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  32° / 19°
  40 %
 • Vrijdag
  28° / 19°
  70 %
 • Zaterdag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer