SDa+stelt+benchmark+varkens+2015+vast
Nieuws
© SDa

SDa stelt benchmark varkens 2015 vast

Het expertpanel van de autoriteit Diergeneesmiddelen SDa heeft deze week nieuwe actiewaarden en signaleringswaarden vastgesteld voor de varkenshouderij. Daarbij wordt een stuk nauwkeuriger gerekend dan voorgaande jaren.

De nieuwe actiewaarden, in combinatie de bestaande signaleringswaarden, komen voor vleesvarkens op respectievelijk 12 en 10 DDDAF (Defined Daily Dose Animal Farm), terwijl voor zeugen en zuigende biggen wordt gerekend met 20 en 10 DDDAF.

De nieuwe voorlopige signalerings- en actiewaarde voor de speenbiggen komen op respectievelijk 22 en 60 DDDAF.

Aandacht gespeende biggen

Het SDa-expertpanel heeft daarmee nu ook voorlopige benchmarkwaarden vastgesteld voor gespeende biggen. Daarmee is een langdurig traject afgerond. Afhankelijk van de aanwezige dieren kunnen varkenshouders per bedrijf met maximaal drie benchmarks te maken krijgen.

De overstap naar benchmarkwaarden voor deze drie gespecificeerde diercategorieën is een belangrijke mijlpaal voor de SDa en de varkenssector. Om deze drie diercategorieën mogelijk te maken, registeren dierenartsen vanaf 1 januari 2015 de afleverregels specifiek voor deze drie diercategorieën.

Dierdagdosering

Verder is de berekening van de dierdagdosering per bedrijf op een aantal punten aangepast om dit getal nog beter aan te laten sluiten bij de praktijksituatie op de bedrijven.

In de nieuwe systematiek wordt gerekend op basis van werkelijke aanwezige dieraantallen. Deze aantallen worden vastgelegd tijdens de jaarlijkse IKB controle.

Standaard gewicht

Voorheen werd onder meer gerekend met een standaard gewicht per zeug, hierin was bijvoorbeeld een vaste hoeveelheid biggen en gelten verrekend.

In de nieuwe systematiek worden biggen en gelten apart geregistreerd en meegerekend, waarbij de gelten worden toegerekend aan de dier categorie vleesvarkens.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  22° / 9°
  20 %
 • Zaterdag
  18° / 8°
  20 %
 • Zondag
  19° / 10°
  60 %
Meer weer