Controles+veelgebruikers+en+illegale+handel
Nieuws
© nieuwe oogst

Controles veelgebruikers en illegale handel

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zal bij haar controles op antibioticagebruik in de veehouderij in 2015 de nadruk leggen op veelgebruikers en niet-deelnemers in kwaliteitssystemen.

Dat meldt ministerie van Economische Zaken. Verder wordt fors ingezet op het opsporen van illegale handel in antibiotica.

Zo zal de NVWA volgend jaar alle niet-deelnemers aan kwaliteitssystemen in de sectoren varkens, kalveren en vleeskuikens controleren. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Steekproeven

Daarnaast zal de NVWA in 2015 steekproefsgewijze controles uitvoeren bij de niet-deelnemers in de sectoren legpluimvee en runderen. In deze sectoren worden niet alle niet-deelnemers onderzocht, omdat het risico, vanwege het lage gebruik, lager wordt ingeschat.

Verder wordt een aantal deelnemers aan kwaliteitssystemen bezocht. Het is dus niet zo dat deelnemers aan een dergelijk systeem worden gevrijwaard van een bezoek.

Databanken

De NVWA maakt daarbij gebruik van de beschikbare databanken en wil ook een lijst van structurele veelgebruikers ontvangen om te kunnen controleren.

De ministeries van Economische Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben met de sectoren, dierenartsenorganisatie KNMvD en Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa) afgesproken om de combinatie van de private aanpak en NVWA-handhaving na een jaar te evalueren.

Illegale handel

De NVWA heeft recente signalen dat er mogelijk sprake is van meer illegaal gebruik van antibiotica. Naar aanleiding daarvan intensiveert de dienst het onderzoek fors.

Dijksma verwacht van partijen in de keten dat zij verantwoordelijkheid nemen op dit punt om zo deze illegale handel tegen te gaan.

Weer

 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer