Veearts: meer antibioticagebruik

70 procent van de dierenartsen stelt dat de huidige systematiek van formularia leidt tot een hoger gebruik van antibiotica. Dat blijkt uit een enquête van vakblad Veearts. Dit is tegenstrijdig met cijfers van SDa en Maran, die laten zien dat het antibioticagebruik daalt.

René Luijmes
Vakblad Veearts hield in augustus een enquête onder dierenartsen over het gebruik van formularia. Deze zijn opgesteld om resistentievorming van bacteriën te voorkomen of zo laag mogelijk te houden en om antibiotica effectief in te kunnen zetten. 99 dierenartsen, waarvan 85 praktiserende, vulden de enquête in.
87 procent vindt dat de formularia in de praktijk niet goed bruikbaar zijn. De helft zegt dat dit leidt tot knelpunten, zoals onvoldoende werking van eerstekeusmiddelen. De knelpunten zijn gewrichtsontstekingen, diarree bij kalveren, dikke hakken bij koeien en streptococcen bij biggen.
Van de dierenartsen stelt 8 procent daarentegen dat de formularia prima bruikbaar zijn. Driekwart van de geënquêteerden vindt dat dieren bij antibioticagebruik het ondergeschoven kindje vormen ten opzichte van de humane geneeskunde.

Eerder euthanasie

Van de dierenartsen zegt ruim een derde dat er een toename is van kalversterfte op melkvee-, vleesvee- en vleeskalverbedrijven. Een derde ziet geen toename van sterfte. Verder constateert ruim de helft een toename van klinische uierontstekingen en 47 procent een verhoging van het celgetal.
Volgens driekwart van de veeartsen is het welzijn in het geding. Door de druk op het antibioticagebruik kiezen veehouders eerder voor euthanasie.
Het formularium bevat veel oude preparaten als eerstekeusmiddelen en gebaseerd op oude registraties. Het gaat om oude middelen als penicillines, oxytetracyclines, en verder medicijnen zonder recept (otc) en TMPS, een combinatiepreparaat van trimethoprim en sulfonamide. Bijna 80 procent van de veeartsen verwacht te moeten afwijken van de bijsluiter.
70 procent van de dierenartsen stelt dat de huidige systematiek van formularia leidt tot een hoger gebruik van antibiotica. Het gaat om de verplichting te starten met eestekeusmiddelen. Dit zou volgens hen leiden tot 10 of zelfs meer dan 20 procent hoger gebruik van antibiotica.

Afgenomen

De dierenartsen bepleiten te mogen kiezen voor een optimale behandeling, zonder eerst de weg van eerste- en tweedekeus middelen te moeten volgen. Er moet ruimte zijn voor toepassing van een middel in een optimale dosis, ook als die afwijkt, vinden veeartsen.
De uitslag van de enquête komt niet overeen met de resultaten van de rapporten van de Autoriteit Diergeneesmiddelen (SDa) en Maran in juni van dit jaar. Volgens de SDa is in 2013 het antibioticagebruik bij landbouwhuisdieren verder afgenomen. Dit was het sterkst bij de varkens en de vleeskuikenhouderij. En sinds 2009 was de daling van de verkoop ruim 57 procent. Het Maran-rapport komt tot dezelfde conclusies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer