Gespeende+biggen+nieuwe+benchmark
Nieuws
© Archieffoto Marcel Bekken

Gespeende biggen nieuwe benchmark

Vanaf 1 januari 2015 gelden drie benchmarkindicatoren voor varkens. Tot die datum zijn er twee: zeugen/biggen en vleesvarkens. Vanaf 2015 wordt de eerste groep uitgesplitst naar zeugen (inclusief zogende biggen ) en gespeende biggen.

Om de specificatie mogelijk te maken registeren dierenartsen vanaf 1 januari 2015 de afleverregels specifiek voor deze drie diercategorieën.

Dit betekent dat een varkenshouder per varkensbedrijf vanaf 1 januari 2015 met meerdere, maximaal drie, benchmarks te maken krijgt.

DDD per jaar

Daarnaast is de berekening van de DDDAF (DDD/J) op een aantal punten aangepast om dit getal nog beter aan te laten sluiten bij de situatie op de bedrijven. In de nieuwe systematiek wordt gerekend op basis van werkelijke aanwezige dieraantallen.

Deze aantallen worden vastgelegd tijdens jaarlijkse IKB controle. Voorheen werd er onder andere gerekend met een standaard gewicht per zeug, hierin was een vaste hoeveelheid biggen, gelten en beren verrekend.

In deze nieuwe systematiek worden biggen en gelten apart geregistreerd en meegerekend, waarbij de gelten worden toegerekend aan de dier categorie vleesvarkens.

Meer informatie

Nadere informatie voor de varkenshouders, inclusief rekenvoorbeelden, volgt rondom de start van de nieuwe benchmark op 1 januari.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
Meer weer