Verbod+op+jacht+dreigt+in+Noord%2DHolland
Nieuws
© Twan Wiermans

Verbod op jacht dreigt in Noord-Holland

Een meerderheid in de Noord-Hollandse Staten dreigt het voorstel van de Partij voor de Dieren te steunen om de jacht met geweer in de 31 stiltegebieden te verbieden. Het provinciebestuur is tegen het plan.

Dat bleek gisteravond tijdens een lange Statenvergadering van de commissie Ruimte en Milieu. GroenLinks, D66 en PvdA hebben wel twijfels. Zij vroegen gedeputeerden Jaap Bond (CDA) en Tjeerd Talsma (PvdA) om meer informatie over de gevolgen.

Bond verdedigde het standpunt van het provinciebestuur fel, omdat hij grote negatieve gevolgen vreest voor het beheer en schadebestrijding, zoals dat van ganzen en vossen. 'Hiermee verdwijnt een belangrijk puzzelstuk uit het ganzenakkoord.'

Jachtakte

Dat akkoord werd onlangs nog gesloten door onder meer LTO Noord, jagers- en natuurorganisaties. Bond hamerde er verder op dat veel jagers hun jachtakte verliezen,omdat ze niet actief kunnen zijn in een gebied van 40 hectare.

De politie die de jachtaktes afgeeft, heeft dit bevestigd. Ook zijn de financiële consequenties groot. 'De schade gaat echt stijgen', aldus Bond. Hij waarschuwt dat miljoenen euro's voor natuur naar faunaschade moeten gaan.

Bom

Bestuurder Albert Hooijer van LTO Noord Noord-Holland, een van de vijftien insprekers, zei daarover: 'Dit is een financiële bom onder de provincie.'

Hij wees verder op de goede samenwerking met de partners in het veld. 'We koesteren de relatie met de Federatie Particulier Grondbezit, de terreinbeherende organisaties en de natuurorganisaties.'

Aanleg en inrichting natuur

LTO Noord maakte onder meer afspraken over de aanleg en inrichting van natuur. Ook is er een ganzenakkoord, waarin volgens Hooijer 'evenwicht is in afspraken'. Hij vreest dat een jachtverbod het evenwicht aantast.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
Meer weer