CLM%3A+Jagers+goed+voor+600+miljoen+euro
Nieuws
© Twan Wiermans

CLM: Jagers goed voor 600 miljoen euro

De ruim 27.000 jagers in Nederland leveren jaarlijks een bijdrage van meer dan 600 miljoen euro aan de economie.

Dat heeft onderzoeksbureau CLM berekend in opdracht van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging (KNJV).

Volgens het vandaag gepresenteerde rapport is de vrijwillige tijdsinzet van de jagers gelijk aan 13.000 fte op jaarbasis. Die besteden ze aan het beheren, beschermen en benutten van het buitengebied.

CLM kapitaliseerde al die uren en telde er de uitgaven van de jagers bij op. Dat resulteert volgens het rapport ‘Waarde van de jacht’ in een bedrag van bijna 604 miljoen euro.

Schade voorkomen

Het rapport meldt onder meer dat een individuele jager gemiddeld 480 uur per jaar besteedt aan het voorkomen van schade aan landbouwgewassen. Jagers besteden ruim 350.000 uur om het aantal aanrijdingen met groot wild te beperken.

De 300 wildbeheereenheden (WBE’s) leggen per jaar elk gemiddeld 400 vierkante meter aan bos, akkerranden en houtwallen aan. Elke WBE besteedt gemiddeld 500 uur aan tellingen van verschillende diersoorten.

Waardering

Met het onderzoek wil de KNJV de waarde van de jager voor de maatschappij in beeld brengen. Volgens de organisatie verdient dit aspect in de aanloop naar de nieuwe Wet natuurbescherming ‘een passende waardering’.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  5° / 2°
  40 %
 • Vrijdag
  6° / -1°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 5°
  20 %
Meer weer