FBE: jacht in stiltegebied niet verbieden

De jacht in de 31 Noord-Hollandse stiltegebieden moet en kan niet worden verboden, stelt de Faunabeheereenheid (FBE) unaniem in een reactie aan Provinciale Staten op het voorstel van vier linkse partijen.

FBE%3A+jacht+in+stiltegebied+niet+verbieden
© Twan Wiermans

De Partij voor de Dieren (PvdD) verwierf deze week steun bij D66, PvdA en SP voor haar voorstel. Samen hebben de partijen een meerderheid in de staten.

Het voorstel behelst een verbod 'op plezierjacht' met het geweer in de 31 stiltegebieden. Niet alleen natuurgebieden, maar ook grotendeels boerenpolders, als Polder Waard-Nieuwland, bijna heel Texel en forse delen van West-Friesland en Laag Holland.

Commotie

Het voorstel heeft tot grote commotie geleid onder boeren en de Noord-Hollandse LTO Noord-afdelingen. Door de koppeling van de jachtakte aan een jachtgebied komt hierbij het populatiebeheer in het geding, waaronder het ganzenakkoord.

'Als het voorstel wordt aangenomen, gaat dat de uitvoering van alle faunabeheerplannen niet bevorderen', zegt bestuurder Albert Hooijer van LTO Noord Noord-Holland. 'Het is dan ook alle hens aan dek.'

Jachtakte

Ook de FBE, waar LTO Noord, de jagersverenigingen en de natuurorganisaties deel van uitmaken, waarschuwen hiervoor. Zij wijst erop dat voor 'jacht als beheer en schadebestrijding met het geweer' een jachtakte wettelijk vereist is.

'Als je dan de jacht in stiltegebieden verbiedt, betekent dat ook dat er niet meer aan schadebestrijding kan worden gedaan', motiveert Hooijer. 'Bovendien moet een jager in een gebied van 40 hectare actief zijn om zijn akte te behouden. Als dat niet lukt, kan hij geen schade bestrijden.'

Negatieve consequenties

FBE vreest verder voor 'negatieve consequenties op juridisch, organisatorisch en financieel vlak'. De eenheid stelt dat de provincie alleen de jacht kan verbieden als er bijzondere weersomstandigheden zijn, zoals strenge vorst.

Ook zijn er 'nagenoeg geen milieueffect op mens en dier'. De jacht op wild vindt immers plaats met hagelgeweren met minimale geluidsimpact, schrijft voorzitter Joke Geldrop.

Tot slot vindt de FBE dat het voorstel ingrijpt in de eigendomsrechten van grondeigenaren in de stiltegebieden. 'Uit het ontnemen van dat recht gaan hoge claims voortvloeien.'

· Lees meer hierover in Nieuwe Oogst van 31 januari, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer