Schaalvergroting veehouderij doorn in oog Kamer

De Haagse politiek heeft veel moeite met de doorgaande schaalvergroting in de veehouderij. Tot een rigoureus ingrijpen in de ondernemersvrijheid komt het echter (nog) niet.

Jan van Liere‘Als de provincies de veehouderij niet aan banden kunnen leggen, dan zal de Kamer dat moeten doen.’ Die uitspraak van een woordvoerder van D66 tekent de houding in Den Haag ten opzichte van de schaalvergroting in de veehouderij. Met argusogen volgt een flink deel van het parlement de ontwikkelingen.
In een debat over de bouw van het Nieuw Gemengd Bedrijf in Grubbenvorst - voor 1,2 miljoen kippen en 35.000 varkens - kwamen vorige week alle frustraties nog eens duidelijk naar voren. Kamerleden vrezen ‘een leeg platteland met her en der een megastal’, verminderd dierenwelzijn en schade voor het milieu en de gezondheid van omwonenden.
Alleen de VVD maakt zich weinig zorgen over de huidige ontwikkelingen. Die partij ziet niet in waarom de landelijke politiek zich zou moeten bemoeien met ontwikkelingen die passen binnen de wet- en regelgeving.
Het CDA heeft wel bedenkingen, maar verwijst vooralsnog naar de verantwoordelijkheid van provincies en gemeenten. Op termijn sluit het CDA het stellen van grenzen aan de omvang van bedrijven niet uit, bijvoorbeeld op basis van adviezen van de Gezondheidsraad.
Andere fracties staan te trappelen om de schaalvergroting aan banden te leggen. ‘Wij willen dit soort stallen niet. Wij willen zelfs minder vee’, liet bijvoorbeeld regeringspartij PvdA weten. SP, PvdD en PVV dienden moties in die vragen om een onmiddellijk ingrijpen.
Het is aan staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken te danken dat het nog niet zover komt. Haar beleid is gericht op de transitie naar een veehouderij die nog meer oog krijgt voor dierenwelzijn en die nog duurzamer is. Daarbij geeft ze aan dat ze geen verdere ‘industrialisatie’ wil van de veehouderij.
De vraag is hoe een en ander is te combineren. De staatssecretaris kiest voor een behoedzame aanpak. Ze zet in op ondersteuning van de provincies in hun sturing van de ontwikkelingen en in de pogingen om het draagvlak voor de veehouderij te vergroten.
Tegelijk bereidt Dijksma het wetsvoorstel Dieraantallen en volksgezondheid voor. Dat moet provincies en gemeenten mogelijkheden bieden om in te grijpen wanneer er volksgezondheidsrisico’s spelen. Komend najaar zal de Kamer het wetsvoorstel behandelen.
Dijksma slaagde er ook nu in de Kamerleden in het gareel te krijgen met de belofte dat ze dan gelegenheid krijgen om te beoordelen of die wet ver genoeg gaat. Voor de goede verstaander: ze schept openingen voor eventuele aanscherpingen.
Dinsdag zijn de moties die vragen om een onmiddellijk ingrijpen nog verworpen. Veel ongeduldige fracties zullen later dit jaar wel hun kans willen grijpen om de voorwaarden voor schaalvergroting aan te scherpen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer