Slachterij+T%C3%B6nnies+omzeilt+kartelwaakhond
Nieuws
© logo

Slachterij Tönnies omzeilt kartelwaakhond

Met een listige truc probeert de grootste slachter van Duitsland Clemens Tönnies onder een kartelboete van 120 miljoen euro uit te komen. Door twee dochterbedrijven op te heffen kan de sanctie niet worden geïnd.

Met enige bravoure deelde de mededingingsautoriteit in juli 2014 een torenhoge boete uit aan 21 Duitse worstfabrikanten die verboden prijsafspraken hadden gemaakt.

De overheidsdienst had naar eigen zeggen vijf jaar gedegen onderzoek gedaan naar 'het worstkartel'. Samen kregen de bedrijven een sanctie van 338 miljoen euro.

Brieven

Een half jaar later lijken de kaarten anders te liggen. Weekblad WirtschaftsWoche wist de hand te leggen op twee brieven gericht aan het bureau in Bonn.

Daarin staat dat een derde van het boetegeld (120 miljoen euro) niet kan worden geïnd omdat twee beboete fabrikanten, Böklunder en Könecke, inmiddels niet meer bestaan.

Herstructurering

Reden daarvoor is een ingrijpende herstructurering binnen het Duitse worstconcern Zur Mühlen, eigendom van 'Kotelettenkeizer' Clemens Tönnies.

Officieel zijn de twee bedrijven opgeheven om 'de synergie-effecten te verbeteren'. Maar dat is niet de enige reden.

Boete ontlopen

'Door de herstructurering kan de boete worden ontlopen', zegt Matthias Blaum van het Düsseldorfse advocatenkantoor Hengeler Mueller tegen het blad. Juristen van zijn kantoor ontwierpen de nieuwe bedrijfsstructuur.

Mocht de Tönnies-truc slagen, dan kunnen ook andere kartels via deze weg proberen hun straf te ontlopen. De kartelwaakhond eist strengere regels.

Bertus Bouwman

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer