T%C3%B6nnies+ruziet+over+opbrengst+slachthuis
Nieuws
© Tönnies

Tönnies ruziet over opbrengst slachthuis

Een nieuw schandaal binnen de door familietwisten verscheurde Duitse slachter Tönnies. Neef Robert stelt dat oom Clemens met de verkoopopbrengst van Slachthuis Groenlo een huis op Mallorca heeft gebouwd. Geld waar hij naar eigen zeggen deels recht op heeft.

Het Duitse Tönnies is een van de grootste slachthuizen van Europa. Op weg naar dat succes kochten de broers Bernd en Clemens eind jaren tachtig Slachthuis Groenlo BV, nu onderdeel van de Nederlandse concurrent Vion.

Toen het slachthuis jaren na de dood van medeoprichter Bernd werd verkocht, bracht dat miljoenen op. Volgens de zonen van Bernd – Robert en Clemens jr. – is het geld door oom Clemens stiekem gestoken in een vakantiehuis op het Spaanse eiland Mallorca.

Het openbaar ministerie in Liechtenstein onderzoekt volgens de Neue Westfälische Zeitung of er sprake is van 'onrechtmatig gebruik van middelen'.

Financiële constructie

De Tönnies-broers hadden in het dwergstaatje een financiële constructie in elkaar gezet waarmee het Nederlandse slachthuis was gekocht.

Ze richtten ieder een eigen stichting op die aandelen kregen van een firma onder de naam Orgaplan waarmee Slachthuis Groenlo werd gekocht en later verkocht.

Getuigenverklaring

Clemens zou in 2002 van de stichting van zijn inmiddels overleden broer Bernd 1,3 miljoen euro hebben geleend om daarmee het huis op het eiland te bouwen, zo stelden de neven vorige week in een getuigenverklaring.

Zij wisten naar eigen zeggen niets af van het bestaan van de constructie in Liechtenstein. Het proces draait nu om de vraag of de neven recht hebben op het geld.

Verlamming

Deze rechtszaak loopt parallel aan het juridische gevecht tussen oom Clemens en neef Robert om de macht binnen slachthuis Tönnies. Zij treffen elkaar in november opnieuw in de rechtszaal.

Dan dient het hoger beroep waarin wordt bepaald of Clemens de zeggenschap moet delen met zijn neef. Analisten vrezen voor een verlamming in de bedrijfsvoering van de grootste slachter van Duitsland.

Bertus Bouwman

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer