Slachter+T%C3%B6nnies+moet+macht+delen+met+neef
© logo

Slachter Tönnies moet macht delen met neef

Clemens Tönnies heeft vrijdag de eerste ronde verloren van zijn neef Robert in de strijd om de macht binnen het grootste slachthuis van Duitsland Tönnies Lebensmittel. De rechtbank van Bielefeld bepaalde dat de bestuursvoorzitter zijn dubbele stemrecht moet opgeven.

De rechter verwierp het dubbele stemrecht omdat volgens hem niet aan te tonen was dat het destijds zo voor het gehele concern is vastgelegd. Oom Clemens gaat in beroep.

Analisten vrezen dat Tönnies door de uitspraak minder slagvaardig wordt, nu Clemens en Robert evenveel te zeggen krijgen, meldt brancheorganisatie ISN.

Compromis

Clemens leek eind april nog aan te sturen op een compromis. In een interview met zakenkrant Handelsblatt zei hij op termijn af te willen afzien van zijn dubbele stemrecht dat hij nu voor het leven bezit. 'Ik ben een teamplayer, geen patriarch.'

In Duitsland wordt Clemens Tönnies wel de ‘Koteletten-Kaiser’ genoemd. Hij regeert zijn familiebedrijf met ijzeren hand en maakte het in een rap tempo tot de grootste slachter van Duitsland, met een marktaandeel van 25,5 procent.

VION

Tönnies is daarmee een geduchte concurrent voor het Nederlandse VION dat 16,3 procent van de markt in handen heeft.

Clemens begon in 1971 samen met zijn oudere broer Bernd de slachterij. Bernd was de aanvoerder van de twee tot hij in 1994 sterft na een mislukte niertransplantatie.

Marktleider

Op zijn sterfbed droeg hij de leiding over aan Clemens die het concern uit wist te bouwen tot de marktleider van Duitsland. Er worden wekelijks bijna 315.000 geslacht, wat neerkomt op 16,4 miljoen per jaar.

Tönnies had in 2013 een omzet van 5,6 miljard euro.

Bertus Bouwman
Correspondent Berlijn

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  13° / 3°
  20 %
 • Maandag
  15° / 3°
  20 %
Meer weer