Zuid%2DHolland%3A+voldoende+stikstofruimte
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Zuid-Holland: voldoende stikstofruimte

De landbouw in Zuid-Holland heeft voldoende ruimte om door te ontwikkelen.

Dat concludeert het Zuid-Hollands provinciebestuur op basis van de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) die nu openbaar is.

‘Voor alle gebieden is voldoende ontwikkelruimte beschikbaar voor een gemiddelde economische groei van 2,5 procent per jaar,’ melden Gedpeuteerde Staten. Voor alle gebieden kunnen alle Natura 2000-doelen gehaald worden. Wel zijn hiervoor aanvullende maatregelen nodig.

Twijfels

LTO Noord houdt een slag om de arm. ‘Of de PAS in de praktijk werkt, moeten we nog zien. Een groei van 2,5 procent is mooi, maar of dat genoeg is voor een boer die fors wil uitbreiden, is de vraag’, stelt beleidsadviseur Andries Middag van Regio West.

Middag wijst erop dat de sector in het Westen ook zelf maatregelen neemt zoals met de Proeftuin Veenweiden. Bij dit project gaan boeren en deskundigen van onder meer het Veenweiden Innovatie Centrum op zoek naar praktische oplossingen om de ammoniakemissie te reduceren. ‘Dit kan ons enorm helpen om sneller en meer ontwikkelruimte te krijgen’.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  20° / 10°
  60 %
 • Maandag
  18° / 12°
  30 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer