Bemestingsplan en mestverwerkingsplicht

Bedrijven die gebruikmaken van derogatie hebben dit jaar voor 14 juni een bemestingsplan opgesteld. In het bemestingsplan is een berekening opgenomen van de voorgenomen bemesting. In het plan moet ook een berekening zitten waarmee wordt getoetst of aan de gebruiksnormen wordt voldaan.
Weersomstandigheden hebben lopende het groeiseizoen invloed op de hoeveelheid (kunst)mest die wordt aangewend. Ook een wijziging in de perceelsoppervlakte heeft gevolgen voor het voldoen aan de gebruiksnormen. Uitgangspunt bij de perceelsoppervlakte is de opgegeven oppervlakte in de Gecombineerde opgave van dit jaar.
Wijzigingen moeten binnen zeven dagen in het bemestingsplan worden doorgevoerd of als bijlage worden toegevoegd. Uit een berekening moet blijken of na de wijziging de bemesting nog steeds binnen de gebruiksnormen past. Richting het einde van het jaar kan het bemestingsplan definitief worden vastgesteld, zodat er bijvoorbeeld via mestafvoer nog een correctie plaats kan vinden.
Voor meer informatie over het bemestingsplan kunt u www.mijn.rvo.nl raadplegen. Ga dan naar ‘mest’, kies ‘derogatie’ en kies voor ‘voorwaarden’. Halverwege de tekst vindt u een link waarmee u de toelichting kunt openen.
Sinds 1 januari 2014 is er een nieuw mestbeleid. Voor bedrijven met een mestoverschot boven de drempelwaarde is er een verplichting om mest te verwerken.
Verwerking kan op drie manieren: Driepartijenovereenkomst mestverwerking, vervangende verwerkingsovereenkomst of Vervoersbewijs Dierlijke Meststoffen met opmerkingscode 61. In alle gevallen dienen er vooraf afspraken met de andere partijen te worden gemaakt. Op www.mijn.rvo.nl/mestverwerkingsplicht-landbouwer staat een toelichting op de verwerkingsplicht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer