Nog 88,5 miljoen voor Buijtenland van Rhoon

Voor de aanleg van het Buijtenland van Rhoon heeft provincie Zuid-Holland nog 88,5 miljoen euro over. Bij de start van het natuurplan in 2001 was er circa 120 miljoen beschikbaar.

Nog+88%2C5+miljoen+voor+Buijtenland+van+Rhoon
© Foto: Red Polders Rhoon

Dat blijkt uit een brief van provincie Zuid-Holland aan de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) en Vereniging Agrarische Belangen IJsselmonde (VAB).

'Terwijl er nog geen schop de grond is gegaan', zegt VAB-voorzitter Adjan Vos. 'Je kan je afvragen of het dan wel zo verstandig is vast te houden aan eisen van de Planologische Kernbeslissing (PKB).'

'Met de boeren valt in elk geval meer te bereiken', vervolgt Vos. 'Ons boerenplan 'Levend Buijtenland van Rhoon' is 60 miljoen goedkoper, omdat de provincie de grond niet hoeft aan te kopen. Bovendien behalen we meer natuurdoelen dan het plan van de provincie.'

Uitgaven

De provincie heeft voor de planontwikkeling en uitvoering van de PKB sinds 2001 21, 6 miljoen uitgegeven. Daarnaast is 15,4 miljoen euro uitgegeven aan 'materiële uitgaven' waaronder de kosten voor juridische ondersteuning en advisering vallen. Verder is er 2,7 miljoen euro aan ambtelijke kosten gemaakt.

De totale kosten komen daarmee op een kleine 40 miljoen euro. Omdat de provincie op de 120 miljoen de afgelopen jaren 8,5 miljoen euro heeft ontvangen, blijft er uiteindelijk zo'n 88,5 miljoen euro over.

Boerenplan

VNC heeft in opdracht van de vijftien agrariërs in het plangebied begin dit jaar het alternatieve plan 'Levend Buijtenland van Rhoon' ontwikkeld. Daarin kunnen de boeren hun bedrijven blijven voortzetten en gaan zij de natuur beheren.

Met de aanleg van het ‘boerenplan’ is ruim 12 miljoen euro gemoeid. Voor het beheer wordt 50 miljoen euro uitgetrokken om contracten met de boeren af te sluiten voor telkens dertig jaar.

Onuitvoerbaar

Egbert-Jan Mooiweer van VNC concludeert dat het provinciale plan 'onuitvoerbaar' is geworden. 'Met de middelen die er nu liggen is er te weinig geld om het plan uit te voeren.'

Hij wijst er bovendien op dat de boeren op korte termijn planschade gaan indienen, omdat de bestemming van hun gronden tweeënhalf jaar geleden zijn gewijzigd in natuur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer