Noodklok spruitensector vanwege insecten

Spruitentelers hebben onvoldoende mogelijkheden om een goede insectenbestrijding uit te voeren.

Noodklok+spruitensector+vanwege+insecten
© Nieuwe Oogst

Dit vertelt spruitenteler Jan Herbert in Zeewolde deze week in Nieuwe Oogst. Samen met onder meer teeltspecialist Cok van der Maarl van Agrifirm Plant luidt hij de noodklok.

'De bestrijding van insecten kost me op een areaal van 250 hectare tegenwoordig zo'n 100.000 euro meer dan voor een paar jaar geleden', vertelt Herbert. 'We hebben nu minder effectieve middelen en moeten daarom minimaal het dubbele aantal bespuitingen uitvoeren.'

Zuigschade

Volgens Van der Maarl zijn er in alle teeltgebieden problemen met insecten in spruiten. ‘In het zuidwesten gaat het vooral om aantastingen door koolvlieg, terwijl in Flevoland meer trips te vinden is.’ De insecten veroorzaken onder meer zuigschade op de spruiten.

Kern van het probleem is dat de spruitentelers afhankelijk zijn van middelen die onvoldoende werken, zegt Van der Maarl. ‘Ook lijkt de druk van insecten groter vanwege de klimaatverandering en is het spruitengewas gevoeliger voor aantasting door de lagere stikstofnormen’, zegt Van der Maarl.

Noodzaak

Herbert benadrukt vanuit zijn praktijksituatie de noodzaak van goede bestrijdingsmogelijkheden om de insecten te kunnen beheersen. ‘Het is niet meer te doen. De kwaliteit staat voor ons altijd voorop. Nu zitten we constant op de spuitmachine en lukt het ons nog niet om schade te voorkomen.’

· Lees zaterdag meer hierover in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer