41%2E000+krabbels+tegen+Buijtenland+naar+Kamer
Nieuws
© Fotopersburo Jos Van Leeuwen

41.000 krabbels tegen Buijtenland naar Kamer

De 'Polderkinderen' van Rhoon hebben maandag ruim 41.000 handtekeningen voor het burgerinitiatief 'Red de Polders in Rhoon' overhandigd aan VVD’er Helma Neppérus.

Met het indienen van dit burgerinitiatief verzoeken de boerendochters en zonen van agrariërs de Tweede Kamer het plan tot ontpoldering van 600 hectare landbouwgrond tot het recreatie- en natuurproject ‘Buijtenland van Rhoon’ volledig te schrappen.

'Onze ouderlijke bedrijven en onze toekomst moeten een volwaardige agrarische bestemming krijgen waarbinnen het uitoefenen van een commercieel landbouwbedrijf mogelijk blijft, zei Mariëlle de Klerk namens de Polderkinderen de overhandiging van de handtekeningen.

Broodjes

'Verbreding met zorg, educatie, recreatie en/of natuur moet een keuze kunnen zijn en geen verplichting zoals nu. U gaat een bakker ook niet voorschrijven dat ze alleen nog maar zoete broodjes mogen bakken en dan wel van biologisch geteelde tarwe', aldus De Klerk.

'Wij worden in onze vrijheid en bedrijfsvoering enorm beknot met plannen waarvoor totaal geen draagvlak is, die enorm veel geld gaan kosten en waarvan niemand weet wat de toekomst daarvan zal zijn. Ook onze toekomst. Daarom moet dit plan van tafel.'

Draagvlak

'Er zijn nu al veertien jaar stukken geschreven en plannen bedacht, meer dan tachtig onderzoeken en adviezen geschreven die een vermogen hebben gekost', vervolgde Sharona de Klerk. 'Een belangrijk punt in de Planologische Kernbeslissing (PKB) is dat er draagvlak aanwezig moet zijn, maar dat is er nooit geweest.'

'Daarom dus onze actie; Red de polders in Rhoon, haal de PKB van tafel', aldus Mariëlle, die samen met haar zus Sharona het burgerinitiatief startte. 'Dit is de afgelopen twee jaar nog niet eerder in de Tweede Kamer behandeld.'

'Het gaat over een onderwerp waar de Tweede Kamer over beslist, het is niet in strijd met de normen en waarden en ons voorstel gaat niet over de grondwet. Het voldoet daarmee aan de gestelde voorwaarden voor een burgerinitiatief.'

Veerman

Ook het advies van oud-landbouwminister Cees Veerman die een 'aangepast boerenplan' poneerde, krijgt niet de goedkeuring van de Polderkinderen. Dit omdat het de boeren geen toekomst en bestaansrecht geeft, aldus de zussen De Klerk.

'Zijn advies behelst slechts een gedeelte van het gebied (300 hectare), er zit geen financiële onderbouwing bij en het bestemmingsplan geeft geen ruimte tot voortzetting van de huidige agrarische bedrijven.'

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer