Polderkinderen+Rhoon%3A+Dijksma+%27denigrerend%27
Nieuws
© Roel Dijkstra

Polderkinderen Rhoon: Dijksma 'denigrerend'

De uitspraken van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) over het Buijtenland van Rhoon zijn 'zeer denigrerend' richting de boeren en andere betrokkenen. 'Excuses zouden hier op zijn plaats zijn.'

Dat stellen de boerendochters Sharona en Mariëlle de Klerk namens de Rhoonse Polderkinderen. Zij reageren hiermee op de uitspraken van Dijksma tijdens de commissievergadering Natuurbeleid vorige week.

De Polderkinderen noemen de uitspraken van staatssecretaris 'zeer onvriendelijk'. 'De agrariërs uit het gebied omschrijft zij als 'een groepje dat maar wat brieven blijft schrijven' en zijn stelt dat Cees Veerman 'met Jan en alleman' gesproken heeft om tot zijn advies te komen.'

Excuses

Deze toon is volgens de zussen zeer denigrerend richting de betrokkenen. 'De respectloze manier waarop er over de agrariërs en andere betrokkenen gesproken wordt vinden wij schrijnend. Excuses zouden hier op zijn plaats zijn.'

De Polderkinderen blijven zich verzetten tegen het 'aangepaste boerenplan' van bemiddelaar en oud-landbouwminister Cees Veerman. 'In het advies van Veerman wordt alleen het natte gedeelte uit het plan gehaald, de overige plannen (natuur & recreatie) blijven hetzelfde.'

Uitvoering

Volgens de zussen staat de uitvoering van het advies van Veerman niet gelijk aan de zienswijze van de bezwaren van de 41.500 mensen die de petitie van de Polderkinderen hebben getekend.

'De veertigduizend steunbetuigingen zijn juist bedoeld om de polder te behouden zoals hij nu is, dus ook geen advies Veerman.'

Boerenland behouden

De Polderkinderen hebben als doel het huidige landschap te behouden, het geld (120 miljoen euro) beter te besteden en de boerenbedrijven te behouden.

'Het moet toch niet kunnen dat een burgerinitiatief op deze manier naar de prullenbak wordt verwezen, terwijl deze nog niet eens behandeld is?!', stellen de zussen De Klerk.

Burgerinitiatief

De zussen doen er nu alles aan om het burgerinitiatief in behandeling te laten nemen. 'Ons bekruipt het gevoel dat er alles aan gedaan wordt om ons burgerinitiatief niet in behandeling te nemen. Het proces om het burgerinitiatief wordt gekenmerkt door starheid en onbehulpzaamheid.'

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer