Polderkinderen+eindelijk+naar+Tweede+Kamer
Nieuws
© Roel Dijkstra

Polderkinderen eindelijk naar Tweede Kamer

De Polderkinderen van Rhoon overhandigen op dinsdag 28 oktober ruim 41.000 handtekeningen voor het burgerinitiatief 'Red de Polders in Rhoon' aan de Commissie voor verzoekschriften & Burgerinitiatieven.

Met het burgerinitiatief willen de boerendochters en -zonen de Tweede Kamer ertoe bewegen het natuur- en recreatieproject Buijtenland van Rhoon (600 hectare) te schrappen en de polders te behouden.

De Polderkinderen voeren nu al een jaar actie om hiervoor de benodigde 40.000 handtekeningen binnen te halen. 'Dat was bijna nog eenvoudiger dan het officieel overhandigen van deze handtekeningen', laten de initiatiefnemers en boerendochters Sharona en Mariëlle de Klerk weten.

Procedure

Wegens procedurele reden kon de overhandiging in eerste instantie niet plaatsvinden. De Polderkinderen kregen het advies was om het burgerinitiatief 'Stop project Buijtenland nu' als petitie aan te bieden aan de vaste commissie voor Economische Zaken.

De Polderkinderen voelden daar niets voor. 'Uitsluitend het aanbieden als burgerinitiatief zodat het plan opnieuw in de Tweede Kamer besproken moet worden was, is, en blijft de enige optie', aldus de zussen De Klerk.

Draagvlak

´Al dertien jaar lang worden er van hoger hand, zonder draagvlak onder direct betrokkenen, plannen gemaakt en stukken geschreven voor de transformatie van de polders. Tot aan de Raad Van State hebben de betrokkenen geprocedeerd, maar zonder gehoord te worden´, aldus de Polderkinderen.

´Inmiddels is de strijd zo hoog opgelopen dat ook wij het zat zijn´, vervolgen zij. Ook met het deze zomer uitgebrachte advies van oud/landbouwminister Cees Veerman kunnen zij niets.

´Dit advies geeft de agrariërs geen toekomst en bestaansrecht. Zijn advies behelst slechts een gedeelte van het gebied (300 hectare), er zit geen financiële onderbouwing bij en het bestemmingsplan geeft geen ruimte tot voortzetting van de huidige agrarische bedrijven.'

Weer

 • Vrijdag
  27° / 20°
  80 %
 • Zaterdag
  25° / 19°
  80 %
 • Zondag
  26° / 18°
  60 %
Meer weer