Buijtenland+opnieuw+in+Tweede+Kamer
Nieuws
© red polders rhoon

Buijtenland opnieuw in Tweede Kamer

Het burgerinitiatief tegen het Buijtenland van Rhoon heeft 40.000 handtekeningen opgeleverd. Daardoor wordt de aanleg van de 600 hectare natuur en recreatie vlak onder Rotterdam opnieuw in de Tweede Kamer behandeld.

De veertigduizendste handtekening werd afgelopen weekend gezet. Na het zomerreces wordt het burgerinitiatief bij de Tweede Kamer ingediend.

De petitie is oktober vorig jaar gestart door boerendochters Mariëlle en Sharona de Klerk met de steun van acht andere 'polderkinderen'.

Reacties

'Vele sympathieke reacties hebben we ontvangen. En niet onterecht. Jarenlang hebben onze voorouders hard gewerkt om het land droog te krijgen en om te vormen tot vruchtbare landbouwgrond', aldus de 'polderkinderen'.

'Nu, een eeuw later, willen ze juist deze kostbare grond weer ontpolderen.'

Plan van tafel

Naast hun actie 'Red de Polders in Rhoon' voeren zij een lobby tegen de aanleg van het Buijtenland van Rhoon. Doel van de polderkinderen is om het volledige plan van tafel te krijgen.

Ze zetten de afgelopen weken hun petitie door ondanks het advies van Cees Veerman dat inmiddels door provincie Zuid-Holland is omarmd.

Veerman

Het plan van oud-landbouwminister Veerman behelst een 'aangepast boerenplan' voor het Buijtenland van Rhoon. Daarmee is het einde oefening voor het oorspronkelijke plan van de provincie.

Volgens de 'polderkinderen' kunnen de betrokkenen 'niets' met het voorstel. 'Dit advies geeft de agrariërs geen toekomst en bestaansrecht.'

Bestemmingsplan

Het advies van Veerman behelst slechts een gedeelte van het gebied (300 hectare). 'Verder zit er geen financiële onderbouwing bij en het bestemmingsplan geeft geen ruimte tot voortzetting van de huidige agrarische bedrijven.'

Dat noodzaakt de 'polderkinderen' tot het indienen van dit burgerinitiatief. 'Hiermee willen we dat dit plan voor eens en voor altijd in de papierversnipperaar verdwijnt.'.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer