Meer+gele+vlekjes+in+suikerbieten
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Meer gele vlekjes in suikerbieten

In Nederland is er een toename van het aantal door stemphylium aangetaste bietenpercelen, constateert IRS

Onderzoeker Bram Hanse vertelt dat in voorgaande jaren al wel duidelijk was dat de kenmerkende gele vlekjes inmiddels in alle Nederlandse teeltgebieden te vinden zijn. 'Wel blijkt ook na dit teeltseizoen dat er geleidelijk meer aantastingen komen.'

Net als voorgaande jaren komt stemphylium het meest intensief voor in het noordoosten, met name in Drenthe en de Veenkoloniën. De eerste melding van gele vlekjes kwam dit jaar al rond half juni binnen bij het IRS.

Eerste bespuitingen

Landbouwkundige Harry Visser van Suiker Unie vertelt dat eind juni de aantastingen op bietenpercelen in Drenthe al op grote schaal te vinden waren. 'Toen zijn ook de eerste bespuitingen uitgevoerd.'

Visser constateert tijdens de campagne dat de bestrijding niet overal naar wens is verlopen. 'We zijn door een aantal bietentelers gebeld, die de oogst van hun suikerbieten naar voren willen halen vanwege de aantasting van bladschimmels.'

Goede werking

Volgens Visser betreft het telers die te laat begonnen zijn met de bestrijding of een te groot interval hebben aangehouden of die voor stemphylium niet de juiste middelen hebben gekozen. Met name het nieuwe middel Retengo Plust van BASF heeft een goede werking op de gele vlekjes.

Hanse benadrukt de noodzaak van een goede bestrijding. 'Bij een flinke aantasting van stemphylium kan de derving van de financiële opbrengst oplopen tot 50 procent. Telers kunnen dat voorkomen met een uitgekiende bestrijdingsstrategie.'

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer