Tweede+schimmelbespuiting+in+suikerbieten
© Nieuwe Oogst

Tweede schimmelbespuiting in suikerbieten

Bietentelers kunnen veelal vanaf deze week bepalen of een tweede schimmelbespuiting in hun gewas noodzakelijk is.

Herhaling van een bespuiting is noodzakelijk als er sprake is van een nieuwe aantasting of als een bestaande aantasting zich uitbreidt.

In de meeste teeltgebieden voor suikerbieten is het drie tot vier weken geleden dat de eerste waarschuwingen zijn uitgegaan voor de bestrijding van bladschimmels. IRS adviseert bietentelers om de bespoten percelen opnieuw te controleren op nieuwe aantastingen.

Nieuwe aantasting

Er is sprake van een nieuwe aantasting als er veel meer vlekken zijn dan bij eerdere waarnemingen of als er vlekjes te vinden zijn op jong blad. Zonder nieuwe aantasting is een bespuiting voorlopig niet nodig.

Bietentelers die stemphylium vinden op hun percelen, kunnen het beste een tweede bespuiting uitvoeren met Spyrale of Sphere. Als de telers alleen cercospora, ramularia of roest aantreffen, dan zijn alle toegelaten fungiciden goed te gebruiken.

Meer informatie over de bestrijding van bladschimmels in suikerbieten is te vinden op de website van IRS.

Weer

 • Maandag
  18° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 8°
  60 %
 • Woensdag
  16° / 7°
  50 %
Meer weer