Sporenelementen+voor+geiten+maatwerk
Nieuws
© nieuwe oogst

Sporenelementen voor geiten maatwerk

Het toedienen van sporenelementen en vitaminen is maatwerk per geitenbedrijf. Zo zijn de normen van zink voor geiten onduidelijk.

Dat stelde dierenarts Peter Vermoesen van Dierenartsenpraktijk Lintjeshof in Nederweert dinsdag tijdens de geitenstudiedag van ForFarmers Hendrix in Heerde.

Vermoesen baseerde zich hierbij onder andere op gegevens verzameld tijdens twee jaar onderzoek naar sporenelementen.

Verschillende oorzaken

De dierenarts constateert elk jaar problemen op geitenbedrijven die verschillende oorzaken kunnen hebben. Soms werken sporenelementen antagonistisch op elkaar.

Calcium wordt door andere elementen geremd bij de opname, net als koper. Volgens de dierenarts is de mineralenvoorziening een complex geheel, waarbij niet alles bekend is. 'Het is maatwerk per bedrijf.’

Problemen

Een van de sporenelementen waarvan een dier te veel kan opnemen en daardoor problemen kan krijgen, is selenium. Dat heeft een antioxidantwerking en wordt opgenomen in de dunne darm.

Te weinig selenium zorgt voor vruchtbaarheidsproblemen en het aan de nageboorte blijven staan. Verder kan het zorgen voor de witte spierziekte - aftakeling van de skelet- en hartspieren - en spiertrillingen.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Zaterdag
  16° / 11°
  20 %
 • Zondag
  16° / 11°
  75 %
 • Maandag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer