Q%2Dkoorts+op+geitenbedrijf+in+Heteren
Nieuws
© Jos Thelosen

Q-koorts op geitenbedrijf in Heteren

Bij een melkgeitenbedrijf in het Gelderse Heteren is een besmetting met Q-koorts vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

Op het bedrijf in Heteren zijn ongeveer achthonderd melkgeiten aanwezig. Er worden ook melkgevende runderen gehouden.

Het bedrijf is niet eerder besmet bevonden. De bron van de besmetting is onbekend. Het bedrijf wordt de komende maanden door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gemonitord.

Gevaccineerd

De aanwezige melkgeiten waren voor 1 augustus 2013 gevaccineerd en ook in 2014 is het grootste deel van de dieren al ingeënt..

Volgens het ministerie vormen nieuwe besmette bedrijven die de vaccinatie tijdig en correct hebben uitgevoerd slechts een zeer beperkt risico voor de gezondheid van omwonenden.

Bezoekersverbod

Wel kan sprake zijn van een verhoogd risico op besmetting van mensen bij direct contact met dieren. Daarom geldt voor het bedrijf een bezoekersverbod en worden extra hygiënemaatregelen toegepast.

De lokale bestuurders en de GGD zijn geïnformeerd over de besmetting en er wordt een waarschuwingsbord bij het bedrijf geplaatst. De locaties van besmette bedrijven zijn zichtbaar op de website van de NVWA.

Dertien bedrijven

Op dit moment zijn er dertien bedrijven in Nederland met Q-koorts besmet, waarvan er bij één bedrijf sprake is van een herbesmetting.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer