'Onthoornverbod melkgeiten niet haalbaar'

Een verbod op het onthoornen bij melkgeiten is voorlopig geen haalbare kaart. Tot die conclusie komen verschillende partijen, waaronder LTO en de Dierenbescherming. Deze week sturen zij een brief naar staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) om dit kenbaar te maken.%27Onthoornverbod+melkgeiten+niet+haalbaar%27
© nieuwe oogst

Het onthoornen is een hot item bij het ingrepenbesluit, weet ook Dijksma. 'We moeten het systeem aanpassen aan het dier en niet het dier aan het systeem.'

De bewindsvrouw wilde daarom overleggen met de sector om hier oplossingen voor te vinden, bijvoorbeeld via huisvesting of fokkerij.

Rangordegedrag

Het hebben van hoorns is gevaarlijk voor problemen zorgen voor diergezondheid, dierenwelzijn en veiligheid voor mens en dier. Zo is het rangordegedrag een probleem, bijvoorbeeld aan het voerhek of op weg naar de melkstal.

Volgens Jeannette van de Ven, voorzitter van LTO-vakgroep Geitenhouderij, wordt er wel nagedacht over huisvestingsaanpassingen: 'Door in de stal plateaus te maken, valt een dominante geit minder snel andere geiten aan. Dat lost niet het hele probleem op.'

Fokken geen optie

Het fokken op hoornloze geiten is lastig. Het hoornloosheidsgen ligt op het geslachtschromosoom. Hierdoor zou het fokken op hoornloosheid veel tweeslachtige dieren opleveren.
Voor LTO reden om de Dierenbescherming, dierenartsenbond KNMvD, geiten-KI en de biologische geitenhouders naar oplossingen te kijken. Zij ondertekenden deze week ook de brief.

Wel vinden de partijen dat er stappen moeten worden genomen. De geiten-KI en biologische geitenhouders kijken samen naar melkproductieve rassen, die wel gemakkelijk hoornloos fokken.

Pijnbestrijding

Boeren komen zelf ook in actie. Zij moeten alleen tijdens, maar ook na het onhoornen aan pijnbestrijding doen. Hoewel veel boeren dit nu al spontaan doen, wordt dit nu ook geborgd in het kwaliteitssysteem Kwaligeit.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer