Vaccinatie+Q%2Dkoorts+bij+keuring+verplicht
© schapenkeuring

Vaccinatie Q-koorts bij keuring verplicht

Alle schapen en geiten die vanaf 14 augustus naar een keuring of tentoonsteling gaan, moeten worden gevaccineerd tegen Q-koorts.

Voor openbare keuringen moeten de schapen nu al minimaal drie weken voor aanvang en volgens het protocol tegen Q-koorts gevaccineerd worden. Voor sommige schapen- geitenhouders is dat een kostbare zaak.

Besloten keuring

Geiten- en schapenstamboeken als uitwijkmogelijkheid nog kiezen voor een besloten keuring waar alleen deelnemers en keurmeesters welkom waren. Dat was een populaire optie omdat vaccineren dan niet nodig was.

De NVWA merkte dat op sommige van deze keuringen ook publiek welkom was en trok alle vergunningen voor besloten keuringen in. Op aandringen van LTO is er alsnog een overgangssituatie. Tot en met 13 augustus zijn besloten keuringen mogelijk. Voor keuringen daarna is de verplichte vaccinatie een feit.

Hele sector dupe

Jeljer Wynia, voorzitter van de LTO vakgroep Schapenhouderij betreurt het dat de hele schapensector de dupe is van enkele overtreders.

'Veel schapenhouders vinden keuringen te duur. Door het gebrek aan animo voor keuringen mist het schapenras straks veel potentiële fokkers van rammen. Bij gebrek aan goede rammen komt de vooruitgang in de sector onder druk.’

Alle betrokken partijen worden per brief of per e-mail geïnformeerd over de verplichte keuring.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  19° / 15°
  50 %
 • Zondag
  20° / 13°
  50 %
 • Maandag
  19° / 11°
  20 %
Meer weer