Onderzoek+alternatief+metam%2Dnatrium+begint
Nieuws
© Willem Dijkema

Onderzoek alternatief metam-natrium begint

Op de locatie van PPO in Vredepeel start deze week een versneld onderzoek naar de mogelijkheid om de bodem biologisch te ontsmetten.

Het onderzoek is erop gericht om een alternatief te vinden voor metam-natrium. De financiering is op verzoek van LTO Nederland toegezegd door het ministerie van EZ.

Agrifirm Plant, PPO, het bedrijf Thatchtec, Blgg, SoilCares Research en LTO werken samen in het onderzoeksproject. Deze partners hopen het onderzoek te kunnen voortzetten in de periode van 2015 tot 2018.

Herbie

In het onderzoek wordt met name het middel Herbie getest, dat is ontwikkeld door het bedrijf Thatchtec en Wageningen UR. Dit afbreekbaar eiwit wordt in korrelvorm of vloeibaar ingewerkt, om daarna de bodem af te dekken voor een periode van twee tot drie weken.

Met deze methode, die bekend staat als 'bodem resetten', zijn in kasteelten al goede resultaten behaald. In het versnelde onderzoek beoordelen de onderzoekers de effectiviteit op verschillende aaltjes en de haalbaarheid ten aanzien van de kosten.

Drie locaties

Het onderzoek start op drie locaties in Nederland. In Limburg wordt Herbie toegepast op een perceel dat is besmet met Meloidogyne chitwoodi (maïswortelknobbelaaltje).

In Drenthe testen de onderzoekers het middel op een perceel besmet met Pratylenchus penetrans (wortellesieaaltje) en Trichoriden (vrijlevende aaltjes). Tot slot wordt in Noord-Holland op een perceel gekeken naar de werking op Ditylenchus dipsaci (stengelaaltje).

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer