Skal vindt enkele overtreding bio buitenland

Biotoezichthouder Skal heeft in augustus via een steekproef 48 monsters genomen van verse groente en fruit bij twintig bedrijven en winkels. In een van de 48 producten is een residu van een niet-toegestaan gewasbeschermingsmiddel teruggevonden.

Skal+vindt+enkele+overtreding+bio+buitenland
© Skal

De bemonsterde groentes en fruit komen allemaal van buiten Nederland en worden verhandeld of verwerkt door Nederlandse biologische bedrijven. De producten zijn afkomstig uit tien niet EU-landen en zes EU-landen.

In 47 van de monsters is geen enkel spoor van gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. In één monster van grapefruit uit Zuid-Afrika zat een residu van een in de EU niet toegelaten gewasbeschermingsmiddel.

Duitsland

Skal heeft het betrokken bedrijf geïnformeerd en een melding gemaakt naar Duitsland waar de importeur is gevestigd. Een gedeelte van de partij grapefruits is geretourneerd naar de leverancier. De rest was al geconsumeerd en kon dus niet uit de markt worden gehaald.

Toekomstige leveringen van het betrokken bedrijf moeten worden getest, voordat ze verhandeld mogen worden als biologisch. Skal ziet erop toe dat dit gebeurt.

Monstername

Monstername is een van de instrumenten van de controles van Skal. Doel van de inspecties en monstername is een betrouwbaar biologisch product.

De Europese biowetgeving schrijft voor dat Skal jaarlijks 5 procent van de biologische bedrijven bemonstert.

Wanneer hierbij residuen van gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen, informeren EU-lidstaten elkaar om de oorzaak vast te stellen en waar nodig én mogelijk maatregelen te nemen om producten uit de markt te halen.

Niet uit te sluiten

Skal geeft aan dat contaminaties met gewasbeschermingsmiddelen niet voor 100 procent zijn uit te sluiten in de biologische sector.

Via de lucht, vervuiling van oppervlaktewater en aanwezigheid van middelen in bodems die vroeger zijn behandeld, kan besmetting ontstaan van het biologische product.

Transport en opslag

Ook via transport en opslag kunnen contaminaties optreden, waardoor er residuen in producten terechtkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer