Skal+nuanceert+resultaten+biocontroles
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Skal nuanceert resultaten biocontroles

Het aantal fatale en ernstige afwijkingen dat Skal constateert op biologische bedrijven is zeker niet meer dan in andere jaren.

Na berichtgeving in de landelijke media gisteren over vermeende misstanden in de biologische sector heeft Skal gisteren veel tijd moeten besteden aan het nuanceren van de inspectieresultaten op biologische bedrijven.

Skal berichtte dat bij 2.519 inspecties in de eerste helft van 2014 in totaal 2.340 afwijkingen zijn vastgesteld. Voor onder meer het AD was dat aanleiding om te concluderen dat 'de Bioboer er maar een potje van maakt'.

Beter dan voorgaande jaren

'Als we echter kijken naar het aantal fatale afwijkingen en ernstige afwijkingen dan scoren de biologische bedrijven juist beter dan voorgaande jaren', zegt woordvoeder Marieke de Bruin van Skal.

Voor dit jaar zijn tot nu toe 26 fatale afwijkingen vastgesteld, dit zijn afwijkingen waarbij de biologische status van een product wordt aangetast. 'Vorig jaar kwamen we over het hele jaar in totaal op 70 fatale afwijkingen', aldus De Bruin.

Verscherpte toegangscontroles

Zij meldt dat Skal met name meer lichte afwijkingen vindt op de biologische landbouwbedrijven. De Bruin wijt dat aan de verscherpte toegangscontroles waarbij producenten en verwerkers onder meer moeten aantonen dat ze producten en diensten afnemen van gecertificeerde bedrijven.

'De overtredingen betreffen geen extra afwijkingen aan het biologisch product maar vooral afwijkingen aan de werkprocessen op de biologische bedrijven', benadrukt De Bruin. Consumenten hoeven zich wat Skal betreft in het winkelschap geen extra zorgen te maken over de betrouwbaarheid van biologische producten.

Weer

 • Donderdag
  6° / 1°
  30 %
 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
Meer weer