%27Broeikasgassen+naar+nieuwe+recordhoogte%27
Nieuws
© WMO

'Broeikasgassen naar nieuwe recordhoogte'

De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer is in 2013 tot nieuwe recordhoogte gestegen. Deze ontwikkeling wordt mede veroorzaakt door toenemende concentraties kooldioxide.

Dat meldt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in een nieuw bulletin over broeikasgassen.

In vergelijking met het pre-industriële tijdperk van voor het jaar 1750 bevat de atmosfeer in 2013 1,4 maal zoveel koolstofdioxide, 2,5 keer zo veel methaan en 1,2 maal de concentratie distikstofoxide (lachgas).

Opwarming aarde

De toename van deze gassen zorgde tussen 1990 en 2013 voor extra opwarming van de aarde. Zonnewarmte wordt meer vastgehouden door het broeikaseffect en juist minder naar de ruimte teruggekaatst.

'Het lijdt geen enkele twijfel dat ons klimaat verandert en dat het weer steeds extremer wordt als gevolg van menselijk handelen, zoals het verbranden van fossiele brandstoffen', legt secretaris-generaal Michel Jarraud van de WMO uit.

'Dit broeikasgassenbulletin toont dat de concentratie koolstofdioxide in dertig jaar tijd niet zo hard is gestegen. Deze trend moeten we zien te keren. En we hebben steeds minder tijd.'

Verzuring

Ook maakt de WMO zich zorgen over de verzuring van de oceanen. Die is volgens het onderzoek in de afgelopen 300 miljoen jaar niet zo sterk geweest.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer