Uitstoot broeikasgas en ammoniak stijgt licht

De uitstoot van broeikasgassen nam in 2013 licht toe ten opzichte van 2012. De stijging van 0,5 miljoen ton CO2-equivalenten is voor het grootste deel toe te schrijven aan de de landbouw en industrie, meldt het RIVM.

Uitstoot+broeikasgas+en+ammoniak+stijgt+licht
© rivm

Door een stijging van het aantal melkkoeien nam de uitstoot van methaan toe, geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan.

Verder nam in 2013 de uitstoot van ammoniak door de landbouw met ongeveer 2 kiloton toe.

CO2

De chemische industrie zorgde voor een toenemende uitstoot van lachgas, waar de uitstoot van CO2 door industrie en verkeer daalde.

Dat kwam door een lagere productie en verbruik van motorbrandstoffen, blijkt uit voorlopige cijfers over 2013 voor luchtemissies van de Emissieregistratie.

Aardgas

Als gevolg van het koude voorjaar van 2013 was er toch een lichte stijging van de totale uitstoot van CO2. Er werd hierdoor meer aardgas verstookt voor de verwarming van woningen en kantoren.

De broeikasgascijfers zijn voor 2012 en 2013 voor het eerst berekend volgens de meest recente IPCC-guidelines. Dat resulteert in 2012 in een toename van zo'n 2,5 megaton CO2-equivalenten ten opzichte van de oude methodiek.

Door de lichte stijging van de broeikasgassen en ammoniakemissies komen de Kyotodoelstellingen en de emissieplafonds (NEC) niet in gevaar, blijkt uit RIVM-rapportage.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
 • Vrijdag
  26° / 14°
  5 %
Meer weer