Uitstoot+broeikasgassen+gedaald
©

Uitstoot broeikasgassen gedaald

De uitstoot van broeikasgassen zoals CO2, methaan en lachgas is in Nederland sinds het begin van de jaren '90 met 10 procent afgenomen.

Tussen 2011 en 2012 bedroeg de daling van de uitstoot van deze gassen ongeveer 1,7 procent en dat lijkt het gevolg van de economische recessie. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Door de recessie is de uitstoot door elektriciteitsproducenten en wegtransport afgenomen, aldus het RIVM.

Brandstofgebruik

Volgens het RIVM nam door de daling van het brandstofgebruik de uitstoot van alleen CO2 in 2012 met 2 procent af ten opzichte van het vorige jaar.

Over de hele periode tussen 1990 en 2012 nam de uitstoot van CO2 in Nederland overigens toe, met 4 procent. De laatste twee jaar neemt dit weer iets af. De uitstoot van andere broeikasgassen nam in die periode af met 51 procent, aldus het RIVM.

Maatregelen

In de periode voor de jaren negentig is de daling vooral bereikt door maatregelen bij de uitstoot van andere broeikasgassen. Zo werd de uitstoot van methaan minder door beleid in de afvalsector.

'Bij stortplaatsen wordt nog maar weinig organisch afval gestort. Het wordt verbrand of gescheiden en verwerkt tot compost. Het weinige methaan dat nog wel vrijkomt bij verrotting, wordt afgevoerd', aldus onderzoeker Wim van der Maas.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer