CO2%2Duitstoot+landbouw+verdubbeld+in+50+jaar
© nieuwe oogst

CO2-uitstoot landbouw verdubbeld in 50 jaar

De wereldwijde uitstoot van broeikasgassen door landbouw, bosbouw en visserij is volgens de FAO de afgelopen 50 jaar bijna verdubbeld.

De voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties verwacht dat de CO2-uitstoot veroorzaakt door de landbouw tot 2050 met nog eens 30 procent zal stijgen. FAO baseert zich volgens berichtgeving van Vilt op eigen schattingen.

De CO2-uitstoot door landbouw, bosbouw en ander landgebruik is globaal onder te verdelen in 5 miljard ton door gewasteelt en veeteelt, 4 miljard ton door omzetting van bos, 1 miljard ton door aangetaste veengebieden en 0,2 miljard ton door verbranding van biomassa.

Pensfermentatie

In de periode van 2001 tot en met 2011 steeg de uitstoot door landbouw van 4,7 miljard ton CO2 tot 5,3 miljard ton CO2. De grootste bron van CO2-uitstoot in de landbouw is de pensfermentatie van herkauwers, dit aandeel schat FAO op 39 procent.

In 2011 was Azië met 44 procent de grootste producent van broeikasgassen vanuit de landbouw. Noord- en Zuid-Amerika en Afrika volgen met respectievelijk 25 procent en 15 procent.

Regionale spreiding

Europa staat op de vierde plaats met een aandeel van de CO2-uitstoot van 12 procent. De regionale spreiding wereldwijd voor wat betreft de uitstoot is de laatste 10 jaar niet veranderd blijkt uit de gegevens van FAO.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 0°
  10 %
 • Maandag
  4° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  60 %
Meer weer