Derogatie+voor+biosector+behouden
Nieuws
©

Derogatie voor biosector behouden

Europese landbouwministers vinden dat biologische boeren en tuinders van derogaties gebruik moeten kunnen maken. Dat bleek gisteren tijdens een bijeenkomst van Europese landministers in Brussel.


De landbouwministers keerden zich tegen het eerdere voorstel van landbouwcommissaris Dacian Ciolos waarin veel bestaande derogaties voor biologische bedrijven in Europa zouden moeten verdwijnen.

Bijvoorbeeld dat vee volledig biologisch moet worden gevoerd in plaats van 95 procent en dat meer voer uit de regio moet worden betrokken.

Negatieve impact

Maar veel landen verwachten dat het wegnemen van de derogaties een negatieve impact heeft op de biologische productie. Ook zou de interesse afnemen bij ondernemers om biologisch te worden of te blijven.
Veel landen vinden ook dat de biologische en gangbare productie mogelijk moet zijn op één bedrijf. Ciolos wil daarvan af. 'Dat bemoeilijkt de controle en de kans op het vermengen van bio en gangbaar.'

Controle vereenvoudigen

De Europese Commissie wil de standaarden en controle vereenvoudigen. Een boer die langere tijd goed volgens de regels heeft gewerkt, zou geen jaarlijkse inspectie meer hoeven krijgen. Maar dat idee landde niet overal goed.

Sommige landen vinden dat de inspecties in een groeiende biologische sector juist gehandhaafd moeten blijven.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer