'Geen revolutie in biologische landbouw'

LTO Nederland en Biohuis bepleiten een evolutie en geen revolutie in de biologische landbouw. De organisaties reageren op het voorstel van de Europese Commissie voor vernieuwing van de Europese biologische verordening.

%27Geen+revolutie+in+biologische+landbouw%27
© Willem Dijkema

Volgens LTO en Biohuis is het gevaar groot dat dit voorstel de ontwikkeling in de biologische landbouw remt in plaats van stimuleert.

Kees van Zelderen, lid van LTO-vakgroep Biologische landbouw en bestuurder van het Biohuis, vraagt zich af waarom een totale herziening nodig is. De huidige wetgeving blijkt al jaren een stimulans voor groei van de biologische landbouw in de Europese Unie.

Betrouwbaar product

'Europese consumenten hebben recht op een betrouwbaar biologisch product. Deze herziening van de regels zorgt voor onzekerheid bij het biologisch bedrijfsleven en dat kan niet de bedoeling zijn', verzekert Van Zelderen.

In de ogen van de bestuurder gaat het voorstel onder meer te ver op het punt van residunormen. 'Vervuiling met chemische middelen en gmo-organismen komen meestal uit de omgeving. Onze sector krijgt daarvan onterecht de rekening gepresenteerd.'

Te veelomvattend

Het wetgevingsvoorstel van de Europese Commissie is te veelomvattend, vindt Van Zelderen. Maar bevat volgens hem ook goede elementen.

LTO en Biohuis steunen onder meer de harmonisering van de 460 controle-organisaties in Europa voor de biologische landbouw.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer