Biodiversiteit slecht op biobedrijven

Op biologische landbouwbedrijven is de biodiversiteit nauwelijks groter dan op gangbare bedrijven. Op akkerbouwpercelen is er wel verschil, op graslanden en in wijngaarden niet.

Biodiversiteit+slecht+op+biobedrijven
© Detuingids.be

Dat blijkt uit onderzoek in tien Europese en twee Afrikaanse regio’s, dat deze week is gepubliceerd in Nature Communications. In Nederland deed Alterra Wageningen UR aan het onderzoek mee.

De aanwezigheid van diverse soorten habitat is cruciaal voor de biodiversiteit in agrarisch gebied. Als zij geen doelgerichte maatregelen hebben genomen, blijken biologische bedrijven slechts enkele soorten meer te hebben dan andere bedrijven.

Meer soorten

De onderzoekers wilden weten of biologische bedrijven meer soorten hebben dan hun niet-biologische buren.

Dat lijkt wellicht logisch, maar dat hoeft het niet te zijn, want 'ook voor die boeren staat het belang van hun onderneming voorop', zegt de Zwitserse projectleider Felix Herzog.

Planten en bijen

De onderzoekers keken naar planten, oorwormen, spinnen en bijen. In het algemeen werden meer soorten planten en bijen gevonden op biologische bedrijven, maar niet meer soorten spinnen en oorwormen.

Als soorten in de randen rondom de percelen worden meegenomen, neemt het verschil tussen biologisch en niet-biologisch nog verder af.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer