Boeren+willen+stem+in+co%C3%B6peratie+Buijtenland
© Roel Dijkstra

Boeren willen stem in coöperatie Buijtenland

De boeren in het plangebied van het Buijtenland van Rhoon willen een serieuze stem in de nog te vormen gebiedscoöperatie.

'We zien het advies van Veerman vooral als een stap om verder te praten over ons alternatieve plan. Dat blijft voor ons het uitgangspunt', zegt Adjan Vos namens de boeren die vooralsnog moesten wijken voor het Buijtenland van Rhoon. Vos is ook voorzitter van LTO Noord IJsselmonde.

Bemiddelaar Cees Veerman presenteerde gisteren zijn advies over de invulling van het Buijtenland van Rhoon. Hij komt tot een 'aangepast boerenplan' waar ruimte is voor vier tot zes boerenbedrijven. Dat kunnen er meer worden als zij ook natuur gaan beheren.

Bestemmingsplan

Grootste struikelblok is het bestemmingsplan, stelt Vos. 'De bestemming blijft vooralsnog natuur en hoeft niet te worden aangepast, zegt Veerman. Dat blijft boven ons hoofd hangen. En dat maakt het voor ons heel lastig dit advies te omarmen.'

Ook heeft Vos vraagtekens bij de invulling van de coöperatie. 'Wie gaan daar straks inzitten. We willen zelf graag een goede vertegenwoordiging, zeker nu Veerman veel elementen uit ons plan heeft overgenomen.'

Hoogwaardige landbouw

Om invulling van de natuur en recreatie in combinatie met hoogwaardige landbouw te geven, komt er een gebiedscoöperatie. De coöperatie wordt voor de helft ingevuld door de provincie, de andere helft door boeren en burgers uit de regio.

Zij kunnen naar eigen inzicht natuur, recreatie en innovatieve vormen van landbouw ontwikkelen. Dit wel binnen de kaders die zijn afgesproken in de Planologische Kernbeslissing (PKB).

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Weer

 • Donderdag
  5° / 1°
  40 %
 • Vrijdag
  7° / 0°
  40 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  20 %
Meer weer