NAJK%3A+kansen+vergroening+beter+benutten
© NAJK

NAJK: kansen vergroening beter benutten

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) vindt dat ons land nog onvoldoende gebruikmaakt van de mogelijkheden die er zijn om de vergroening van het landelijk gebied vorm te geven.


Met dat standpunt reageert NAJK op het voorstel van staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) over de nationale implementatie van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Dat zond de bewindsvrouw gisteren naar de Tweede Kamer.

Boeren kunnen ook kiezen voor het invullen van de vergroening via maatregelen uit de ‘longlist’. Lidstaten kregen van de Europese Commissie de mogelijkheid maatregelen uit een longlist van vergroeningsopties te kiezen.

Landschapselementen en vanggewassen

Het aantal mogelijkheden dat Nederland uit deze longlist heeft overgenomen is volgens NAJK niet voldoende. Landschapselementen en vanggewassen worden bijvoorbeeld beperkt toegestaan.

Dijksma biedt boeren nu wel de kans te kiezen voor een equivalent pakket waarin sloten en slootranden een onderdeel vormen. Een hoge wegingsfactor beloont boeren die kiezen voor deze ambitieuze invulling van hun vergroeningsverplichting.

Vanggewassen

Dat de vanggewassen beperkt zijn opgenomen in de vergroening is een groot gemis, vindt NAJK-bestuurslid Eric Pelleboer.

'Vanggewassen leveren een substantiële bijdrage aan de biodiversiteit en zijn van grote toegevoegde waarde voor verbetering van de Nederlandse bodem- en waterkwaliteit. Bovendien zijn de toepasbaarheid en controleerbaarheid van deze optie relatief eenvoudig.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer