Jonge boer: Dijksma misbruikt afspraken

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) gebruikt eerder gesloten overeenkomsten om pijnlijke besluiten voor de agrarische sector eenzijdig door te drukken. Dat stelt het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).

Jonge+boer%3A+Dijksma+misbruikt+afspraken
© Ulco Wesselink

De beleidskeuzes van Dijksma staan steeds verder van de boerenpraktijk af, stellen de jonge boeren.

'Keer op keer wordt door het ministerie van Economische Zaken gekozen voor beleidsoplossingen in plaats van praktijkoplossingen, zegt Koen Bolscher, dagelijks bestuurder NAJK met portefeuille melkveehouderij.

Onvoldoende ruimte

'Beleidsoplossingen geven ondernemers onvoldoende ruimte voor ondernemerschap, terwijl de maatschappij wel van ons eist dat we binnen steeds striktere kaders dat ondernemerschap invullen met vakmanschap.'

Het NAJK noemt het recente verbod op het gebruik van fosfaatkunstmest als voorbeeld. Volgens Dijksma is dit verbod gerechtvaardigd omdat er in 2001 een ‘Ketenakkoord Fosfaatkringlopen’ is afgesproken, zegt Bolscher.

Vertrouwen

'Samenwerking moet gebaseerd zijn op vertrouwen, wederzijdse verwachtingen en onderlinge afspraken', gaat de NAJK-bestuurder verder.

'Dat de staatssecretaris die afspraak nu gebruikt om eenzijdig, zonder afstemming, het verbod op fosfaatkunstmest te rechtvaardigen, is misbruik van de overeenkomst.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  3° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  6° / 1°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 0°
  20 %
Meer weer