Meer vogels door inzaaien akkerranden

Akkerbouwers op de Hoeksche Waard hebben met hun akkerranden ervoor gezorgd dat er meer weidevogels komen. Dat blijkt uit tellingen, meldt provincie Zuid-Holland.

Meer+vogels+door+inzaaien+akkerranden
© Provincie Zuid-Holland

De resultaten volgen uit een proef van de afgelopen twee jaar door inzaaien van akkerranden. Daarbij werden groenlingen, vinken, putters, veldleeuweriken, rietgorzen en ringmussen geteld.

Van 2012 tot 2014 is onderzocht of het inzaaien van akkerranden effect heeft op de vogelstand. Daarbij is 6 hectare zomer- en winterranden bij twintig akkerbouwers in de Hoeksche Waard ingezaaid. De mengsels bestonden uit oliehoudende zaden en granen.

Vogelakkers

Het moment van inzaaien en beheer werd zo gekozen, dat de zaden in de wintermaanden beschikbaar waren. Ruim 3.300 vogels zijn gedurende twee winters op de vogelakkers aangetroffen. Gemiddeld vonden 336 vogels per maand voedsel en schuilmogelijkheden op slechts 3,38 hectare vogelakkers.

De proef met de akkerranden is een van de projecten van de afgelopen jaren op de Hoeksche Waard. Zo'n honderd akkerbouwers hebben dit jaar bloemrijke akker- vogel- en agrorranden aangelegd, goed voor 600 akkerranden met een totale lengte van 550 kilometer.

Natuurlijke plaagbestrijding

De akkerranden zorgen voor beschutting van weidevogels om te broeden en voldoende voedsel, zoals insecten. Ook zorgen de insecten voor natuurlijke plaagbestrijding, zoals het verminderen van luis in de gewassen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer